1

Prelims 2014: History Questions Solved

Print Friendly, PDF & Email

We have analysed 2014 Prelims papers and noted that 8 questions were asked from History. Of this 4 questions were based on Modern Indian History, 3 on Ancient Indian History and 1 on Medieval Indian History. In this post I have posted solutions to the eight history questions along with explanations wherever required. Also closely observe options in question no. 5 relating to Ibadat Khana to understand how UPSC tried to trick you and why precise knowledge is crucial to solving Prelims questions.

In Ancient History, as expected, most of the questions were related to Buddhism and Vedic period. As is the trend, least number of questions were asked from Medieval history.

Q 1) The partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until:

(a) the First World War when Indian troops were needed by the British
and the partition was ended.
(b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Darbar in Delhi in
1911
(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement
(d) the Partition of India, in 1947 when East Bengal became East Pakistan

Answer: (b)

Q 2) The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in
the history of the Freedom Movement because the:

(a) attainment of Self-Government was declared as the objective of the
Congress
(b) attainment of Poorna Swaraj Was adopted as the goal of the Congress
(c) Non-Cooperation Movement was launched
(d) decision to participate in the Round Table Conference in London was
taken

Recommended Books for IAS

Get all the recommended Books for IAS Prelims and Mains exam in one place. Only the essential books for your UPSC preparation are listed on this page. Click Here

Answer: (b)

The Lahore Session of INC passed a resolution declaring Poorna Swaraj (Complete Independence) to be the goal of Congress.

Q 3)  The Ghadr (Ghadar) was a:

(a) revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco
(b) nationalist organization operating from Singapore
(c) militant organization with headquarters at Berlin
(d) communist movement for India’s freedom with head-quarters at Tashkent

Answer: (a)

The Ghadar Party was formed in 1913 with headquarters at San Fransisco, USA. It’s stated aim was to wage revolutionary war against the British in India.

Q 4)  What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1858)?

1. To disclaim any intention to annex Indian States
2. To place the Indian administration under the British Crown
3. To regulate East India Company’s trade with India

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

The British govt. was regulating East India Company’s trade with India since Pitt’s India Act of 1784. Queen Victoria’s Proclamation of 1858 withdrew the policy of Doctrine of Lapse implemented by Lord Dalhousie for annexing Indian states and it took away the administration of India from the East India Company and placed it under the British govt.

Q 5) Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was:

(a) the mosque for the use of Royal Family
(b) Akbar’s private chamber prayer
(c) the hall in which Akbar held discussions with scholars of various
religions.
(d) the room in which the nobles belonging to different religions
gathered to discuss religious affairs

Answer: (c)

It was a place to gather spiritual leaders of different religions so as to conduct a discussion on the teachings of the respective respective religions

Difference between option (c) and (d) is in accuracy. Option (d) talks of a room as opposed to a hall and nobles instead of religious scholars.

Q 6) Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy? 

(a) Mimamsa and Vedanta
(b) Nyaya and Vaisheshika
(c) Lokayata and Kapalika
(d) Sankhya and Yoga

Answer: (c)

Q 7) In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’ were used for:


(a) military officers
(b) village headmen
(c) specialists in Vedic rituals
(d) chiefs of craft guilds

Answer: (b)

Mahattaras or Mahattam & Pattakila or Patel were the village headmen

Q 8) Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha? 

1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4

Answer: (d)

Buddha gained Enlightenment at Gaya (now called Bodh Gaya) which came under Magadha (now present day Bihar). Buddha passed the greater part of his monastic life at Sravasti (Savathhi), capital of Kosala. The King of Kosala, Prasenjit (Pasendi) was a devout disciple of Buddha. During the times of Buddha, the king of Avanti was Chandpajjota. He sent his son Mahakacchana, along with seven others to invite Buddha to Avanti. Buddha preaches them and all of them attain arhatship. There is no direct link between Gandhara and Buddha’s life although Gandhara later flourished as a centre of Buddhist art and architecture.

Overall difficulty of questions from History was easy. Most of the questions appeared from NCERT text books, while some required wider reading including India’s Struggle for Independence.

I will be happy to clarify any doubts you might have relating to History preparation.

Reference Books for IAS

GS Solved Papers
General Studies Manual
Manorama Year Book
Oxford Student Atlas
Science and Technology

Topic-wise Books for IAS

Indian Polity Laxmikanth
Ecology and Environment
India's Struggle for Independence
Brief History of Modern India
Indian Art and Culture
Certificate Course in Geography

IAS Kracker
 

IAS Kracker is your friend, mentor and guide to help you crack the IAS exam. We have been guiding hundreds of IAS Aspirants since 2009 to help realize their dream of cracking the IAS exam. Know more about us.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Aspirant - August 15, 2015

Bipin chandra’s India’s struggle for independence is a heavy book and not a lucid language.. could u pls help on how to read it?

Reply

Leave a Reply: